29 | 03 | 2024
Közép-Kelet-Európai Kommunikáció és Média Konferencia Szegeden
2018 június 02., szombat 19:28
ceecom2018

Communicative Space – Political Space címmel három napos nemzetközi kommunikációs konferenciát tartottak Szegeden. A Szent-Györgyi Albert Agóra mintegy kétszáz résztvevővel telt meg 2018. május 30. – június 1. között. A 11. Közép-Kelet-Európai Kommunikáció és Média Konferenciát (CEECOM) a Szegedi Tudományegyetem ÁJTK Politológiai Tanszéke valamint a BTK Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszéke szervezte, amelyen az európai országokon túl többek között Brazíliából, az Amerikai Egyesült Államokból, az Egyesült Arab Emírségekből, Indiából, Mexikóból, érkeztek kutatók. A 34 szekcióban közel 140 előadó számolt be legfrissebb kutatási eredményéről.

Az angol nyelvű konferencián az online/digitális terek, a fizikális, a politikai valamint a kommunikáció teremtette terek, mint mediatizált terek általános kérdései mellett, szó esett a politika és média társadalmi és szabályozási kérdéseiről is. Ezekben a témakörökben a hazai és nemzetközi kommunikációs szakemberek, politológusok, és más szakterületek képviselői, tapasztalt kutatói illetve fiatal szakemberei, PhD és MA hallgatók vitatták meg legfrissebb kutatási eredményeiket.

Az eseményt a Szegedi Tudományegyetem rektora, Szabó Gábor professzor, a konferencia védnöke nyitotta meg. Ezt követően Mezei Péter az Állam- és Jogtudományi Kar dékán-helyettese elnökletével a konferencia résztvevői két plenáris előadást hallgattak meg. Elsőként Epp Lauk a finn Jyväskyläi Egyetem professzorasszonya beszélt a kelet-közép-európai újságírás átalakulásáról. Előadásában arra kereste a választ, hogy miért és hogyan jelentek meg sajátságos mintázatok a régió egyes országaiban a transzformáció során. Lauk a publicisztika evolúciójának bemutatásával érvelt amellett, hogy a szabad sajtó kései megjelenése, valamint a nyugati típusú, professzionalizált hírközlés átvétele egyedi változatokat hozott létre a régió újságírásában.

Őt követte Jérôme Monnet a University of Paris-Est Marne-la-Vallée-ből, aki a konferencia Communicative Space – Political Space címéhez kapcsolódóan a nyilvános terek kommunikációs szerepéről tartott előadást. Beszédében kitért a köztéri művészet és a városi társadalom kapcsolatára is. A közösségi terek szerepét innovatív megközelítési szemszögből elemezte, és összekötve a nyilvános tér koncepcióját a kommunikációs tér fogalmával mutatott rá arra, hogy milyen kommunikációs funkciókkal rendelkeznek például utcáink, tereink, parkjaink.

A konferencia második napján a résztvevők Paczolay Péter professzornak, az Emberi Jogok Európai Bírósága bírájának vezetésével újabb két plenáris előadást hallgathattak meg a közép-kelet-európai régió társadalmi átalakulásáról. Sabina Mihelj a Loughboroughi Egyetem professzorasszonya a nyilvánosság átalakulásának kérdéskörét tárgyalta. A régió egyik vezető médiakulturális elemzőjeként a nyilvánosság hanyatlására hívta fel a figyelmet. Előadásában mélyebb betekintést kínált a régió médiarendszereinek illiberalitásba csúszó jellegéről. Mindazonáltal Mihelj úgy vélte, hogy ez a folyamat korántsem a régió sajátja, hanem sokkal inkább a globális tendenciába illeszkedik, mely során a promóciós kultúra és a politikai kommunikáció közti határvonal elhomályosodik.

A konferencia negyedik plenáris előadója a Central European University professzora, Bozóki András volt, aki a magyar rendszerváltást, valamint az azt követő időszakot tekintette át új megközelítésben, a magyar értelmiség szerepének fejlődését elemezve. Szerinte a társadalmi, a politikai és a gazdasági átalakulás mellett a magyar értelmiség összetétele és feladata is változott. Bozóki végkövetkeztetése szerint az értelmiségi szerepek metamorfózisa a 2000-es évektől két diskurzust generált a magyar politikai kommunikációban: az elitista-társadalmi-gazdasági, valamint a populista-erkölcsi-nacionalista diskurzusokat.

A nemzetközi konferencia megszervezésének lehetősége komoly eredmény és elismerés a Szegedi Tudományegyetem Kommunikáció- és Médiatudományi, valamint Politológia Tanszéke számára. Az előadások szerkesztett jegyzetekkel ellátott kötetét egy éven belül tervezik megjelentetni a szervezők. A résztvevők közös gondolkodása nem ért végett az esemény lezárásával, egy év múlva Szófiában folytatják a 12. CEECOM konferencián.

A konferencia programja elérhető itt: http://ceecom2018.hu/index.php/book-of-abstracts/

EFOP-3.6.2-16-2017-00007 - A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásában valósul meg.

A konferencia támogatói voltak:

 

 

 

 

Utoljára frissítve ( 2018 június 03., vasárnap 21:12 )
 
Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék

Tanszékvezető:

Prof. Dr. Pusztai Bertalan, DSc, egyetemi tanár

fogadóóra: e-mailben történő előzetes egyeztetés alapján (Tanszéki iroda)

Elérhetőségeink